Jaké parametry by měl mít jídelní stůl?

Jídelní stůl je základem celé domácnosti. Právě u něj se budete setkávat několikrát denně. Co by měl splňovat, abyste byli spokojeni?

Možnost stůl rozložit

Rozkládací stůl už není žádná novinka, ale právě jeho praktická stránka má své kouzlo. Nezapomeňte na to ani v době, kdy budete vybírat svůj jídelní stůl. V případě rodinné oslavy, nebo třeba větší návštěvy, si tak máte vždy kam sednout. A jestli milujete deskové hry, stolové podnože s možností zvětšit plochu stolu uvítáte ještě více.

Počet osob? To je málo

V případě, že je ve vaší kuchyni nebo jídelním koutu dostatek prostoru, nikdy nevolte stůl tak velký, aby odrážel počet osob ve vaší domácnosti. Čtyřčlenná rodina by vždy měla mít stůl, který disponuje alespoň dalšími dvěma místy k sezení. Ideální je ale samozřejmě stůl větší.

Pozor na vroubky kvůli údržbě

Zatímco na plošném materiálu vestavěných skříní můžete zvolit dekor materiálu s profilováním, vroubky se pro jídelní stůl naprosto nehodí. Neustále budete uklízet. Po každém jídle je nutno stůl otřít. Umíte si představit, jak bude povrch vypadat v případě, kdy použijete profilovaný materiál? Vroubky zkrátka nebrat.

Odolný materiál je jistota

Jídelní stůl bude muset po několik dekád odolávat působení mechanického opotřebení. Nehledě na to, že se na něm vyřádí i velmi teplé pokrmy a nápoje, které se mohou na prostor stolu vylít či vysypat. Stůl by proto měl být vyroben z materiálu, který něco vydrží. Obecně se používá masivní dřevo s několika vrstvami laku, dřevěné materiály, nebo například sklo. Volbu materiálu přizpůsobte věku členů vaší rodiny. Dítě samozřejmě nebude schopno pokládat nádobí na skleněný stůl tiše.

Při výběru stolu mějte na paměti nejen jeho design, ale také praktické potřeby, se kterými se budete setkávat každý den. Koupit se dnes dá kdeco, ale sloužit po dlouhá léta mohou jen kvalitní věci.